UPDATE 2: donaties voor Butters

Allereerst: een gelukkig nieuwjaar! Ik hoop dat jullie allemaal fijne feesten achter de rug hebben en wens iedereen een gezond 2015 toe.

Ik weet dat ik veel afwezig ben geweest de afgelopen dagen, maar mijn schoolprojecten moeten af dus het was heel hectisch en druk. Maar voor ik verder ga werken, wou ik toch even een snelle update plaatsen over Butters.

Na de diagnose (syndroom van Cushing) van onze dierenarts kregen we te horen dat Butters dus Vetoryl zou moeten nemen voor de rest van zijn leven. Deze pillen zijn duur (€60 voor 1 maand) en hebben ook heel wat bijwerkingen. Ik besloot dus om, voor ik begon aan zo’n dure behandeling, een second opinion te vragen aan een andere dierenarts. Niet omdat ik mijn huidige dierenarts niet vertrouwde. Zij behandelen Butters al heel zijn leven en kennen hem het beste, maar het is, zoals ik al zei, een dure behandeling waardoor ik echt zeker wou zijn vooraleer we begonnen.

Het probleem is dat er geen specifieke test is om Cushing te diagnosticeren. Je kan geen bloed -of urinetest doen en met zekerheid zeggen dat de hond de ziekte heeft. De cortisolspiegel van Butters is verhoogd (hoger dan de norm) maar hij vertoont ook niet alle symptomen van Cushing. Op dit moment gaat het goed met Butters: hij eet goed, is energiek, verliest geen gewicht,… In perfecte gezondheid, dus.

Maar dat is het net: vanaf het moment dat de hond duidelijke symptomen van Cushing vertoont, zit de ziekte al in een vergevorderde stadium. De hond verliest veel haar, plast en drinkt veel te veel, voelt zich lusteloos en krijgt een opgeblazen buik. Blijft dit onbehandeld, dan kan er onder andere orgaanfalen optreden. Om het heel simpel te zeggen: de hond gaat dood aan stress. Ik las ook dat de gemiddelde levensverwachting na een diagnose van Cushing 2 jaar is, maar dit meestal omdat de ziekte al vergevorderd is eer het gediagnosticeerd wordt en omdat het vooral oudere honden treft.

Als je dit hoort, wil je natuurlijk direct iets doen. Oké, Butters is nog niet ‘ziek’, maar als je dit niet behandelt, blijft het zich verder ontwikkelen en voor je het weet, is het te laat. Ik ging dus direct voor second opinion zodat ik wist wat ik moest doen. Dus dierenarts nummer 2 onderzocht Butters en deed ook wat testen. We wachten op de resultaten maar ze zei me iets belangrijk: Vetoryl geven aan een hond zonder Cushing is erg gevaarlijk omdat het kan leiden tot een Addison crisis. De ziekte van Addison is het tegenovergestelde van Cushing (te weinig cortisol), en zo’n Addison crisis kan wel dodelijk zijn als het niet direct behandeld wordt.

Nu ben ik heel hard aan het twijfelen. Zou ik een behandeling starten met Vetoryl en het een maand proberen? Als het aanslaat, dan weten we dat hij Cushing heeft en dat hij de medicatie moet blijven nemen. Doet het niks? Dan heeft hij ofwel geen Cushing, ofwel is het te laat voor hem. Ik voel me er ook niet goed bij om Butters niét te behandelen want stel dat hij de ziekte wel heeft, en ik doe er niks aan?

Ik denk dat we sowieso nog enkele testen gaan doen. De ACTH stimulatietest of de lage dexamethasone onderdrukkingstest geven een beter beeld. Maar helaas geven deze testen ook veel false positives en false negatives dus dit is jammer genoeg ook niet uitsluitend. Bovendien zijn deze testen ook erg duur, maar dan liever dat dan zonder zekerheid te beginnen aan een behandeling, niet waar?

Nu zou ik graag jullie mening horen. Wat zouden jullie doen? Ik vind het zo moeilijk om de knoop door te hakken, ik zie gewoon geen positieve uitkomst…

Ondertussen zijn alle donaties nog steeds welkom. De dierenartskosten lopen erg hoog op, vooral door die testen, en als dan toch blijkt dat Butters medicatie moet nemen, dan kunnen we alle hulp gebruiken. Ondertussen heb ik al een slot gezet op mijn geldkraan – er wordt niks meer uitgegeven aan kledij of cosmetica. Ik heb ook niks nodig (het is meer van willen), dus zo’n no buy is niet erg moeilijk. Vooral als ik in mijn achterhoofd hou dat het allemaal voor mijn Buttersje is!
doneren_zps62dd3943Heel erg bedankt, lieverds!

2 minuten weggeweest en zo begroet hij me ♡ #Butters

A post shared by Diana Fu (@dianaapbl) on

Share the love!Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

9 Comment

 1. crysje20 says: Reply

  hoe gaat het nu met lieve Butters???? <3

  1. DianaAPBL says: Reply

   We hebben gisteren nog een volledige bloed -en urinetest laten uitvoeren ter controle. We horen donderdag meer! Maar de dierenarts denkt niet dat hij ziek is, hij is helemaal gezond maar toch even voor de zekerheid laten nakijken!

 2. Marjo says: Reply

  Oef Diana, dit is een heel moeilijke. Ik zou ook zo meteen niet weten wat te doen. Wij hebben iets dergelijks meegemaakt, en ook wij zijn voor een second (en third) opinion gegaan. Maar je merkt al gauw dat, wanneer het om zulke moeilijke problemen gaat, de instant oplossing niet bestaat. Ik hoop echt dat de testen iets opleveren waar je mee kunt werken, het is zo'n schat van een hond. We wensen je in ieder geval heel veel sterkte en hopen dat we je een beetje kunnen helpen met een kleine donatie. Een heel dikke knuffel. xxx

  1. DianaAPBL says: Reply

   Lieve Marjo, bedankt voor je bijdrage! Ik hoop ook dat de testen wat meer duidelijkheid brengen… Vele knuffels en een hondenzoen terug!

 3. lkeuninckx says: Reply

  Hm, ik vind het ook een hele moeilijke, onze basset heeft dan de ziekte van Addison, maar dat konden ze wel in zijn bloed zien aan de natrium en kalium waarden. Wij zijn in de dierenkliniek Sanimalia van Diepenbeek geweest (zaten vroeger in Hasselt) bij Tom Hendrickx, die dokter heeft ondanks de vage symptomen Victor perfect en snel geholpen, misschien kan je bij hem nog eens proberen? Maar ze zijn inderdaad niet de goedkoopsten.

  1. DianaAPBL says: Reply

   Addison en Cushing worden op een andere manier gediagnosticeerd, en Cushing is blijkbaar nog moeilijker om te testen 🙁 Ik zal eens gaan informeren bij Sanimalia, bedankt voor de tip!

 4. smilingbeauties says: Reply

  Jeetje, wat een moeilijk vraagstuk krijg je voor je kiezen 🙁 Ik moet eerlijk zeggen, ik zou het ook niet weten 🙁

 5. Hey Diana!

  Ohh, ocharme Butters! Ik heb een kleine donatie gemaakt… Veel knuffels voor Butters!

  1. DianaAPBL says: Reply

   Zo lief van je, bedankt!!

Leave a Reply