Entertainment // Pokémon X & Y

Vandaag even geen beautyartikel, maar iets totaal anders: Pokémon! Ja, het klinkt enorm nerdy, maar ik ben al sinds het prille begin al fan van Pokémon. Ik heb hier zelfs nog een antieke Gameboy liggen inclusief eerste spel.
Een maand geleden (12 oktober) kwam het nieuwste spel uit: Pokémon X en Pokémon Y. Ik mocht van Nintendo het spel uittesten op een 3DS XL console. Je kan niet geloven hoe gelukkig ik was toen ik het nieuws te horen kreeg!

Ondertussen heb ik het spel al een tijdje uitgespeeld (al na een kleine week was ik klaar, oeps!) en ik moet toegeven dat ik enorm onder de indruk ben! De geïnteresseerden mogen zeker en vast verder lezen.

Het eerste Pokémonspel kwam uit in 1996 in Japan. Ondertussen zijn we ruim een decennium verder en de Pokémon-franchise is enorm uitgebreid: je hebt nu kaarten, poppen, figuurtjes en spellen op de Wii en Nintendo (2/3)DS. Wereldwijd zijn er ook al meer dan 245 miljoen spellen verkocht! Of je nu een fan bent of niet – Pokémon is een cultureel fenomeen en het is here to stay.

Vorige maand (op 12 oktober) werd het nieuwste spel gelanceerd. Deze heet Pokémon X en Pokémon Y en bevat een reeks nieuwe Pokémon, maar bevat ook àl de oudere varianten. Het spel was meteen een succes want tijdens de eerste twee dagen dat het spel te koop was, werden er al meteen meer dan 4 miljoen exemplaren verkocht in Japan, Europa en Amerika! Een ware bevestiging dat de wereld nog steeds even gek is van deze franchise.

Ik ben in ieder geval een megafan van Pokémon. Ik heb van élke reeks (bijvoorbeeld Black&White, Gold&Silver, Ruby&Sapphire,…) één van de twee of drie spellen. En nu heb ik Pokémon X dus mogen uitproberen, yay!

Deze twee nieuwste spellen zijn enkel verkrijgbaar op de Nintendo 3DS en de nieuwe 2DS. Ik heb zelf een gewone DS dus ik was erg teleurgesteld. Ik was al een beetje van plan om een 3DS aan te schaffen enkel en alleen voor dit spel (ja, zó gek ben ik van Pokémon), maar gelukkig kwamen de lieve mensen van Nintendo me te hulp.

Mijn eerste reactie was dat er veel mensen deze Pokémon zouden missen, maar er zijn zeker mensen die een 3DS zouden aanschaffen enkel en alleen om deze reden. De verkoop heeft er alleszins niet onder geleden, zoals ik al eerder vertelde.

Maar goed, over naar het spel zelf.

Dé meest opvallende, nieuwe feature is hoe de Pokémon nu tijdens een gevecht écht bewegen. Je selecteert een aanval en de Pokémon voert ze ook uit! Erg indrukwekkend, zeker als je je bedenkt dat er voorheen niet veel gebeurde qua actie. Dit is waar iedereen op heeft gewacht: je voert een bevel in en je Pokémon voert het voor je ogen uit. COOL!

Je kan trouwens ook schakelen tussen 2D en 3D. Ik heb alles in 2D gespeeld want ik kreeg hoofdpijn van de 3D. Eerlijk gezegd snap ik niet goed wat zo leuk is daar aan. Het beeld is enkel te zien in 3D als je recht voor het scherm zit; anders krijg je een wazig beeld waar je scheel van begint te kijken. Persoonlijk vind ik niet dat de 3D-functie een meerwaarde aan het spel toevoegt.

De omgeving in Pokémon X en Y is echt prachtig! De camera draait mee met je personage, je hebt reflecties, realistische weersomstandigheden,… Ik zat tijdens het spelen vaak ‘ooh’ en ‘aah’ te roepen en zelfs mijn zusje kwam een paar keer gefascineerd meekijken.

De steden zijn ook erg gedetailleerd. Lumiose City bijvoorbeeld, is gigantisch en je raakt er écht in verdwaald. Er zijn zelfs taxi’s die je rondbrengen voor het geval je je weg niet meer terug vindt. Wat een oog voor details!

Over personages gesproken: in dit spel kan je nu je personage helemaal personaliseren! In de vorige edities kon je enkel kiezen tussen jongen en meisje, maar nu kan je dat en nog veel meer. Op onderstaande foto heb ik een mini-Diana gemaakt, haha!

Erg leuk voor de meisjes onder ons: je kan gaan winkelen voor kleren en accessoires, je kan naar de kapper gaan en zelfs je huids- en oogkleur veranderen. Er zijn ook mini-quests in het spel in verband met fashion, ook een erg leuk detail voor de ladies onder ons.

In het begin van het spel mag je ook een nickname kiezen die door je vrienden wordt gebruikt. Ik ging voor Lil’D, maar je mocht ook zelf iets kiezen (misschien was Lady Di ook een goede optie geweest?!).

Zoals ik al eerder vermeldde, zijn er nieuwe Pokémons in het spel, bijvoorbeeld de drie starters. Maar je ziet ook heel wat bekende gezichten terug – ah, de nostalgie! Na enkele hartverscheurende keuzes (ja, echt!) ben ik gegaan voor onderstaande team.
Mijn zusje had, nadat ik het spel had uitgespeeld, de 3DS overgenomen en haar eigen team opgesteld. Ze had twee vuurtypes, tsss, helemaal ongebalanceerd! #noob

Ik kan kort zijn: Pokémon X & Y zijn zeer sterke spellen die je zeker van je sokken blaast! Vooral de ‘trouwe’ fans, die de hele evolutie van zwart-wit spel naar deze realistische variant hebben meegemaakt, zullen enorm genieten.

Het enige minpunt dat ik kan bedenken, is dat het spel erg kort is. Ik had het spel uitgespeeld op zo’n 32 uur, wat eigenlijk niet zo heel veel is. Ik had het gevoel dat het spelduur echt ten koste van het realisme ging. Zo levelde ik enorm snel op zonder speciaal te trainen, en gym leaders werden binnen de minuut verslagen. Erg jammer want voor mij mocht het nog uuuuren verder gaan!

Nu, na het ‘officiële’ spel heb je nog een paar leuke quests die je kan doen (bijvoorbeeld het Looker bureau). Dat heb ik wel niet kunnen doen want mijn zusje ging er toen mee lopen… :’-)

Nog even iets over de console zelf. Dit is een 3DS XL en is een stuk groter dan de gewone 3DS en 2DS. Daardoor heb je een veel groter beeld en moet je niet constant op een klein schermpje zitten staren.
Ik heb zelf kleine handjes dus ik had in het begin wat moeite om de console goed vast te houden – I’m not kidding. Maar dan zet je het ding gewoon neer op tafel of op je schoot en dat is dan ook weer opgelost.

Om kort op te sommen:

Pluspunten:
– zeer realistisch en een grote aandacht voor details
– vertrouwde Pokémon van de eerste generatie
– heel veel leuke extra’s (personaliseren, sidequests,…)
– erg humoristische dialogen (in een paleis “that would be… ir-regal!”)
– mega-evolutie, woop!

Minpunten:
– het spel was snel uitgespeeld en was te gemakkelijk
– 3D voegt niet iets extra toe (naar mijn mening)
– de nieuwe legendarische Pokémon zijn echt sucky

Pokémon X&Y staat bij mij nu officieel op de 2de plaats, na Silver. Dat blijft mijn favoriet omwille van Lugia (die is da shit, echt) en het feit dat je met de trein tussen twee gebieden kunt reizen en dubbel zoveel gym leaders kunt verslaan. Maar de visuals van dit spel overtreft alles, zoveel is zeker!

Mocht jouw interesse nu ook gewekt zijn, dan hoop ik dat jij ook het spel gaat spelen! Pokémon is heus niet iets voor nerds zonder een leven, echt niet. Je hoeft geen megagrote fan te zijn om van het spel te kunnen genieten.
Als je geen 3DS in huis hebt en niet zoveel geld wilt uitgeven, dan kan je nu ook voor de Nintendo 2DS gaan. Deze is met zijn €125 – €130 een stukje goedkoper dan de 3DS en speelt zowel 3DS als 2DS spelletjes af! Erg handig als je nog geen enkele console hebt en geïnteresseerd bent om jezelf onder te dompelen in de wereld van Nintendo.

Gotta catch ’em all!
Diana

Een dikke, DIKKE merci aan Sara van Lewis en de dames van Nintendo!

Share the love!Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

8 Comment

 1. Amaai, Pokemon is precies hard veranderd sinds de tijd dat ik het nog speelde 😀 Nostalgie.

 2. Nikita says: Reply

  Pokemon is niet nerdig, het is gewoon MEGA cool !
  Ik heb de X gehaald en mijn broer de Y, we hebben al gebattled en die heeft hij spijtig genoeg gewonnen, maar er komt nog een rematch !
  ik vind het ook echt leuk, grafisch is het er wel een stuk op vooruit gegaan en dat vind ik superleuk.

  1. DianaAPBL says: Reply

   Ah dat is ZO leuk om te horen! Fijn dat je mijn passie deelt, haha!

 3. beautiesatwork says: Reply

  hier ken ik totaal niks van xD

  1. DianaAPBL says: Reply

   Jammer want het is echt fijn om te spelen!

 4. Anne says: Reply

  Nou haha ik ben zelf een hele grote fan van pokemon. Speel het ook nou al zon 10 jaar 😀

 5. Mme_Sophistique says: Reply

  haha I love pokemon, ik speel het nog steeds 😀 wel de oldschool versie maar ach

  1. DianaAPBL says: Reply

   Och wat fijn om te horen! Welke is uw favoriet?

Leave a Reply